Brioche

Brioche är ett franskt bröd som passar utmärkt rostat, som toast eller hamburgerbröd.
Detta recept är på limpor, men du kan lika gärna göra om det till runda bollar och ha de som lyxiga hamburgerbröd.



Detta recept kräver endel förberedande men när det är gjort är slutförandet ganska enkelt.


2 limpor

15 g jäst
118 g mjölk (1,18 dl)
54 g strösocker (0,6 dl)
6 ägg
2 tsk salt
570 g vetemjöl (9,5 dl)
225 g smör, rumsvarmt

Pensling
1 ägg
1 msk vatten

 En liten, liten nypa salt (eller sesamfrö till hamburgerbröd)


Steg för steg:

1. Ta fram smöret så det får mjukna

2. Smula ned jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt strösocker, ägg och salt och vispa
    till äggen brutits upp och allt är väl blandat.

3. Tillsätt mjöl och knåda i 2 minuter. Skiva ner smöret och knåda vidare i minst 8 minuter.
    Degen ska bli slät, mjuk och lite wobblig. Det är ganska klibbig. Skrapa ned den i en smord,
    stor skål, täck med plastfilm och ställ i kylen över natten.

4. Smöra två formar på 1 1/2 liter.

5.  Ta ut den kalla degen ur kylskåpet. Dela den i 20 lika stora bitar och rulla dem till bollar. Lägg två       rader om 5 bollar i varje form. Vispa samman ägg, vatten och salt.
     Pensla bullarna, täck formarna med bakduk och jäs till dubbel storlek, ca 1 1/2 – 2 tim.
 
Sätt under tiden ugnen på 175 grader.

6. Pensla en gång till. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter. (ca 15 min för hamburgerbröd)



Kommentarer